Feiten en fabels over zweten

Feiten en fabels over zweten

Veel mensen verwarren zweten met gewichtsafname. Puur theoretisch gezien klopt dit wel omdat je vocht verliest, en vocht heeft nu eenmaal gewicht. Echter wanneer je al het vocht hebt verloren moet je dit weer bijdrinken en kom je dit gewicht dus ook weeer aan.

De ideale plek om te zweten is natuurlijk de sauna. Voor jou zijn alle fabels en feiten over de sauna op een rijtje gezet.

Feiten:

De sauna is goed voor je afweersysteem

Als je regelmatig naar de sauna gaat heb je minder kans om verkouden te worden. Doordat je lichaam leert om te gaan met warme en koude omgevingen bouw je een veel beter afweersysteem op.

Zwanger en naar de sauna

Als je zwanger bent en naar de sauna gaat is dit geen goed idee als je dit voor je zwangerschap nooit doen. Vooral in de eerste drie maanden van de zwangerschap wordt het enorm afgeraden om naar de sauna te gaan omdat het kind enorm vatbaar is voor invloeden van buitenaf. Als je regelmatig naar de sauna gaat levert het minder problemen, maar moet je alsnog de eerste drie maanden van de zwangerschap de sauna mijden.

Beter niet met een heel badpak in de sauna

Dit klopt. Als je een badpak draagt terwijl je aan het zweten bent gaat al het zweet in je badpak zitten. Dit is natuurlijk niet bevordelijk voor de geur van het badpak. Liever niet naakt in de sauna zitten? Compleet begrijpelijk. Je kunt gewoon een handdoek aanhouden en een bikini. Zo kan je lichaam toch het vocht afvoeren en niemand hoeft je te bekijken!

Veel drinken voor ik in de sauna ga

Dit is wel aan te raden. Omdat je veel vocht verliest in de sauna moet dit uiteindelijk ook bijgevuld worden. Drink voordat je de sauna ingaat enkele glazen water. Drink je liever na de sauna dit water? Ook geen probleem. Let wel goed op je lichaam door ervoor te zorgen dat je niet uitgedroogd raakt. Alcohol moet sowieso vermeden worden in de sauna. Hier droog je alleen maar meer van uit.

Fabels:

Als ik naar de sauna ga val ik veel af

Dit is een fabel. Je valt tijdelijk af omdat je vocht verliest, en vocht heeft nu eenmaal een gewicht. Als je jezelf gaat wegen na een saunabezoek zul je dus inderdaad minder wegen, maar als je vochtniveau weer op peil zit, dan kom je dit gewoon weer aan.     

Sauna is alleen goed voor ontspanning

Fabel. Natuurlijk heeft de sauna een ontspannende werking, maar het zorgt ook voor afvoer van afvalstoffen. Het zet de poriën open en worden afvalstoffen via het vrijgekomen zweet afgevoerd. Onderzoek heeft bovendien aangetoond dat een regelmatig saunabezoek de natuurlijke weerstand van het lichaam verhoogt.

Nu we het toch lekker over zweten hebben, kijk hier voor sporten waarin je veel energie kwijt kan!

 

Leave a Comment