gezond eten

Gezonde recepten om te koken

Wanneer je besluit gezonder te gaan leven, dan betekent dat meestal dat je andere dingen wilt gaan eten. Je wilt een paar kilo’s aan overgewicht kwijt en dat wil je doen door gezonder te gaan koken. Hiervoor heb je natuurlijk gezonde recepten nodig. Gelukkig kost het tegenwoordig geen enkele moeite meer om er snel heel veel te verzamelen. Wat echter veel meer moeite kost, is het bepalen welk soort dieet of welk type recept goed bij jou past. Daarom is het verstandig om een aantal regels altijd toe te passen. Dit maakt het een stuk makkelijker.

Het thema van het dieet

Het klinkt misschien raar, maar eigenlijk hebben alle dieetvormen wel een thema. Ze zijn bijvoorbeeld koolhydraatarm of juist eiwitrijk. Die thema’s overlappen dan ook nog eens. Het is dus lastig om te bepalen bij welk soort dieet jij je goed zal gaan voelen. Heb je bijvoorbeeld last van bepaalde aandoeningen, dan zijn sommige diëten misschien wel helemaal geen goed idee. Bovendien is ook je levensstijl van belang. Ben je bijvoorbeeld van plan veel te sporten, dan is het inleveren van heel veel energie door je koolhydraten te beperken niet verstandig. Let hier dus goed op.

Houd het simpel

Het beste wat je kunt doen is in eerste instantie vooral niet de moeilijke wegen op te zoeken. Iedereen kent de beproefde methodes van een aantal bekende koks en organisaties wel. Wanneer je hier de kookboeken van koopt, of lid wordt van de online community, dan is de kans groot dat je gezonder zal gaan koken. Het is immers niet voor niets zo dat dit de populaire vormen zijn. Dit komt natuurlijk ook gewoon omdat ze goed werken. Het heeft dus niet zo veel zin om zelf met allerlei recepten te experimenteren als je weet dat dit gewoon te vinden is.

Maak het persoonlijk

Dat je het in het begin vooral simpel moet houden neemt niet weg dat je er zelf ook na enige tijd handigheid in kunt krijgen. Dit betekent dat je jouw gezonde recepten ook persoonlijk kunt maken. Bijvoorbeeld door bepaalde ingrediënten te vervangen of toe te voegen. Zo kan je het ook spannend en verfrissend houden. Let wel op dat je de recepten daardoor niet juist verpest omdat je er minder gezonde producten aan toevoegt. Dit heeft immers juist een averechts effect en dat is niet waar je naar op zoek bent. Denk dus altijd goed na voor je iets aanpast.

Blijf nieuwsgierig

Het is belangrijk om voortdurend nieuwe wegen te blijven zoeken. Denk er dus ook aan dat gezonde recepten in heel veel verschillende vormen komen. Als je eenmaal een bepaald dieet hebt gevolgd, dan betekent dat niet automatisch dat alle andere vormen niet zullen voldoen. Het is dus belangrijk om nieuwsgierig te blijven. Dit is overigens ook een handige manier om te zorgen dat je niet in een sleur terechtkomt. Wie namelijk te veel en te vaak hetzelfde eet, komt op enig moment in een negatieve spiraal terecht. Je stopt dan met je dieet en bent weer terug bij af.

Je gewoontes

Denk er ook aan dat gezond leven meer is dan alleen maar gezonde recepten koken. Dit heeft namelijk met heel veel zaken te maken. Denk bijvoorbeeld aan je slaapritme, je eetritme, je sportritme en allerlei andere zaken. Wanneer jij drie gezonde maaltijden kookt maar je snoept iedere keer direct na het sporten omdat je honger hebt, dan zal je daarmee keer op keer het gezonde werk tenietdoen. Dit is natuurlijk niet de bedoeling. Het is dus vooral zaak om niet alleen gezonde recepten, maar eigenlijk gewoon een hele gezonde levensstijl na te streven. Zo kan je echt goed in je vel zitten.

Verschillende maaltijden

Zoek een methode die zich richt op alle eetmomenten van de dag. Zoek desnoods zelf naar verschillende recepten voor elk moment van de dag. Het is immers net zo belangrijk om gezonde tussendoortjes te eten als gezonde ontbijten en gezonde diners te nuttigen. Het kan best lastig zijn om alles wat je in je mond stopt van goede waarde te laten zijn, maar door goed te zoeken is het niet onmogelijk. Doe dit dus ook.

Jouw gezonde recepten

Het is na enige tijd best goed mogelijk dat alle recepten van de bekende dieetvorm waar je ooit mee begon zijn omgetoverd in een eigen variatie. Je hebt dan dus gewoon je eigen gezonde recepten. Dit is natuurlijk uiteindelijk gewoon het beste. Je kunt dan eten op een manier die jij prettig vindt en die ook nog eens goed voor je gezondheid is. Probeer dit dan ook je streven te maken.

Leave a Comment