Zo kom je door meer zelfvertrouwen

Nu het gehele traject doorlopen is en je het streefgewicht hebt bereikt merk je dat veel fijner in je vel zit. Dit heeft positieve invloed op je energiegehalte, maar ook zeker mentaal voel je jezelf veel sterker. Als voorbeeld kan je hardlopen hierin pakken. Toen je begon kon je waarschijnlijk niet zoveel aan een stuk doorlopen.. Nu sta je misschien wel versteld van jezelf over hoe ver je bent gekomen. Door jezelf te blijven pushen merk je dat je lichaam tot meer in staat is dan je ooit had durven dromen. Zie hardlopen als een mentale horde die je moet nemen. Je begint, het gaat moeizaam, maar met genoeg oefening gaat het je goed af. Elke keer als je meer kilometers ging lopen verlegde je voor jezelf een soort mentale grens. Kijk eens waartoe ik in staat ben! Doordat je die hordes telkens hebt overwonnen geeft je dat in het dagelijkse leven ook meer kracht.  Mentaal kan je meer hebben omdat je nu zelfverzekerder bent.

Enkele zaken die je aan jezelf kunt merken na het traject zijn:

Minder zelfmedelijden

Voordat je aan het traject begon had je misschien wel het idee dat je tot weinig in staat was en ging je zoeken naar excuses om iets maar niet te hoeven doen. Nu zie je waartoe je in staat bent en weet je dat het kan. Eerst proberen, en lukt het echt niet, dan kun je altijd nog balen. Door het sporten heb je een eigenschap aangeleerd waarin je eerst dingen probeert voor ze gelijk af te schrijven!

Relativeren

Het klinkt misschien vreemd, maar sporten helpt je ook om dingen te kunnen relativeren. Doordat je het lichaam uitput en veel van jezelf vraagt heb je ten eerste minder tijd om irrationeel na te denken. Als je terugkomt van sporten heb je vaak een andere mindset dan dat je niks doet qua sporten. Vaak realiseer je met sporten dat je geen controle kunt uitoefenen op dingen waar je geen controle over hebt. Ook dit komt van pas in je verdere leven.

Je geeft niet meer op

Omdat je zover bent gekomen in dit traject weet je wat ervoor nodig is om succes te boeken. Ook ben je jezelf er nu heel goed van bewust dit niks vanzelf gebeurd. Je zult er hard voor moeten werken en alles gaat in stapjes. Denk niet alleen aan het grotere geheel, maar focus je op alle tussenstapjes die je hebt overwinnen. Elke keer voelt weer aan als een overwinning!

Meer zelfvertrouwen

Omdat fysiek en mentaal nauw verbrand houden met elkaar geeft dit continu een boost. Omdat je fysiek veel van jezelf hebt gevraagd en je doelen hebt bereikt ben je zelfverzekerder geworden. Je krijgt het idee dat je tot veel meer in staat bent dan je dacht, en dit zal ook merkbaar zijn in zelfvertrouwen. Doordat je nu tevreden bent met jezelf, boeit het niet meer wat anderen over je denken. Lullen doen ze toch wel!

Leave a Comment